Celem projektu jest poznanie kultury, tradycji oraz regionalnych potraw skupionych wokół obszarów LGD. W ramach projektu realizowane są warsztaty kulinarne, na które mieszkańcy przygotowują tradycyjne potrawy według starych receptur, nierzadko przygotowywanych z pokolenia na pokolenie. W naszej gminie takie warsztaty odbyły się 14 czerwca z udziałem kobiet z KGW Łosień, Giełczew, Dragany i Wysokie. Warsztaty prowadziła ekipa kucharzy z Fundacji „Qulinarne Qulinaria”. Przedstawicielki z poszczególnych kół przygotowały swoje, tradycyjne potrawy. Na stole znalazły się: pieróg z kaszą gryczaną i pieróg z kaszą jaglaną, zupa zacierkowa, kapusta z grochem, kluski z makiem, parowańce, podpiwek, nalewki z aronii i winogron, ciasto z truskawkami. Każda z kobiet prezentując swoją potrawę opowiadała jak ją wykonała i jakich użyła produktów do jej wykonania. Najbardziej wszystkim smakowała zupa zacierkowa pani Mrozek z KGW Łosień, którą najszybciej zjedzono. Potem nastąpiło wspólne gotowanie: kucharze i kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich ugotowali zupę czereśniową z łazankami, placki fajerczarze oraz zrazy wołowe. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Jolanta Rymarz koordynator LGD wręczyła paniom upominki. Członkinie KGW były zadowolone z warsztatów zapewniając, że zdobyta wiedza oraz cenne uwagi profesjonalnych kucharzy bardzo im się przydadzą.
Reportaż z tych warsztatów będzie emitowany w TVP Lublin w październiku 2014 r.